Цветина и Мишо за Board Game Fest Чавдар

Цветина и Михаил Лунгарови: Фестивалът на бордовите игри обединява общността

На 15 и 16 юни в местността Света Петка край село Чавдар ще се проведе третото издание на Фестивала на бордовите игри. Това каза Цветина Лунгарова в предаването „Човекът на фокус“ на Радио „Фокус“.

Фестивалът се провежда на открито. Посетителите ще имат възможност да играят в турнири, да участват в дискусии, да се запознаят с произведени у нас бордови игри.

Михаил Лунгаров допълни, че в организацията на фестивала се включват и много доброволци. „Общината е зад нас и ни подкрепят във всяко едно отношение. Мястото е специално организирано от общината за всякакъв вид културна дейност. Срещу сцената има покрита зона с маси и пейки и две фестивални шатри“, разказа той.

Мястото има 360-градусова гледка, могат да се видят Стара планина и Средна гора.

Посещаемостта на фестивала в предходни години е била между 500 и 700 човека.

„Фестивалът на бордовите игри обединява общността, за да може всички заедно да споделят този интерес. Имаме осигурени игри от партньори и спонсори, придържаме се към това да показваме игри, които са във фокуса на вниманието в момента. Много от тях участват и в турнирната форма. Същевременно всеки, който желае, може да си донесе игра и да играе там с приятели или да се запознае с хора, с които да играе“, обясни Михаил Лунгаров.

Всяка година на пазара се появяват по няколко хиляди нови бордови игри в най-различни категории. „Най-леките игри са предназначени за навлизащи в хобито. След това минаваме през т.нар. семейни игри, които са за вече опиталите предишната категория, които искат да надградят с някоя стъпка. Стратегическите игри са най-мащабни, най-дълбоки като механика и като правила и могат да отнемат часове наред“, обясни Лунгаров.

Той сподели, че харесва стратегически и приключенски игри, в които темата е силно заложена в самата механика на играта.

Цветина Лунгарова подчерта, че кратките форми на съдържание лишават потребителите от уменията за изграждане на абстрактна мисловна конструкция на няколко нива и задълбочено и аналитично навлизане в проблематиката. „Започваме да губим това масово като умение. Смятам, че настолните игри са спасителна форма в това отношение“, допълни тя.

Източник: https://www.focus-news.net/


Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

bg_BGБългарски